Achtergrond

Groente en fruit staan bekend om de vele vitamines, mineralen en vezels die ze bevatten. Een van die vezels is pectine. Pectine speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de gezondheid omdat het galectine-3 remt. Galectine-3 is een eiwit dat betrokken is bij de ontwikkeling van hartfalen en een verslechterde nierfunctie. Als pectine dit eiwit remt draagt dit mogelijk bij aan een verbetering van de werking van het hart en de nieren. Dit wordt onderzocht met geconcentreerd pectine in capsules, namelijk G3P-01, een nieuw voedingssupplement uit pompoenen.

Het doel

We evalueren in dit onderzoek de remmende werking op galectine-3 en de verdraagzaamheid van G3P-01. We testen G3P-01 in verschillende doseringen bij volwassen proefpersonen met een verhoogd galectine-3 niveau.

Vergoeding

Voor volledige deelname aan het onderzoek ontvangt u een vergoeding van €150.

Wat houdt deelname in?

Als u meedoet aan het onderzoek dan duurt dat in totaal ongeveer 10 weken. Er zijn in totaal 3 bezoeken en een telefonisch gesprek. Tussen bezoek 2 en 3 neemt u 30 dagen het voedingssupplement of een placebo. De bezoeken vinden plaats in Groningen. In de studieflow hiernaast kunt u zien hoeveel contactmomenten en bezoeken er voor dit onderzoek gepland zijn.

 1. Wanneer u besluit om deel te nemen aan het onderzoek, loopt u samen met iemand van het onderzoeksteam de selectiecriteria en details nog eens door. Als u nog steeds mee kan en wil doen dan wordt het screeningsbezoek ingepland.
 2. Tijdens het screeningsbezoek wordt
  het toestemmingsformulier
  ondertekend en wordt bepaald of u
  daadwerkelijk geschikt bent voor
  deelname aan het onderzoek. De arts-onderzoeker bespreekt met u uw medische geschiedenis en huidige medicijngebruik aan de hand van een uitgebreide vragenlijst. Daarnaast wordt er lichamelijk onderzoek gedaan en er wordt bloed bij u afgenomen voor standaard controle en studiedoeleinden. Verder wordt een standaard urineonderzoek uitgevoerd en uw voedingsgewoontes en maagdarmfunctie worden besproken.
 3. Bij bezoek 2 wordt opnieuw uw huidige medicijngebruik besproken. Daarnaast wordt er lichamelijk onderzoek gedaan, bloed afgenomen, een standaard urineonderzoek uitgevoerd en voor vrouwen die zwanger kunnen worden een zwangerschapstest. Uw voedingsgewoontes en maagdarmfunctie worden besproken. Na dit bezoek gebruikt u 30 dagen het voedingssupplement of een placebo.
 4. Bij bezoek 3 wordt opnieuw uw huidige medicijngebruik besproken. Daarnaast wordt er lichamelijk onderzoek gedaan en bloed afgenomen. Ook wordt er een standaard urineonderzoek gedaan. Daarbij bespreken we uw maagdarmfunctie en eventuele bijwerkingen.
 5. Een maand na het laatste bezoek wordt u gebeld voor een kort gesprek. Uw welbevinden, maagdarmfunctie en andere voorvallen worden besproken.
 6. Na ongeveer 10 weken is het onderzoek afgerond.

Vragen?

Het is begrijpelijk als u vragen heeft over het onderzoek. U kunt ons hiervoor bereiken door te mailen naar galaxy@gpri.nl of te bellen op 050 2110870.
Tip: bekijk ook eens onze veelgestelde vragen pagina: www.gpri.nl/galaxy-faq/