Achtergrond
De nieren zijn belangrijk voor het filteren van afvalstoffen uit het bloed. Dit scheiden ze uit via de urine. Normaal zit er weinig tot geen eiwit in de urine maar bij mensen met nierschade komt eiwit albumine meer voor in de urine. Mensen met een hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten, suikerziekte, vetstofwisselingsstoornis of overgewicht lopen een hoger risico op het krijgen van nierschade. Het doel van deze studie is om nierschade in patiënten met een hoog risico op te sporen.

Studieopzet
Voor deze studie zijn we op zoek naar patiënten met suikerziekte, een hoge bloeddruk, hart- of vaatziekten of obesitas, of patiënten die medicijnen krijgen voor suikerziekte, een hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk. Mocht u in aanmerking komen om deel te nemen aan deze studie, dan ontvangt u de uitnodiging van uw huisarts of apotheek.

Deelname aan deze studie begint met het invullen van een toestemmingsformulier en een vragenlijst. In de bijgestuurde verzamelbuis vangt u urine op. Mocht het eiwit in uw urine worden gevonden, dan vangt u nogmaals urine op. Dit doen we om zeker te weten dat het geen tijdelijke verhoging was. Wanneer er opnieuw eiwit in de urine wordt gevonden, dan wordt u uitgenodigd voor een screening bezoek. Wanneer er de tweede keer geen eiwit in uw urine wordt gevonden, dan vangt u nog een derde keer urine op. Mocht er de derde keer eiwit in de urine zitten, dan wordt u ook uitgenodigd voor een screening bezoek.

Is er in de afgelopen 11 maanden albumine in uw urine vastgesteld? Dan vangt u eenmaal urine op met de verzamelbuis.

Wat levert het op?
Tijdens deze studie wordt gekeken of u beginnende nierschade heeft. Als nierschade bij u wordt gevonden, krijgt u het advies van uw huisarts om uw medicatie hierop aan te passen om verdere nierschade te voorkomen.

Geïnteresseerd of meer informatie?
Wilt u meer informatie over de studie? Neem dan contact op via saline-studie@gpri.nl of door te bellen naar 050-2110870.

Alvast hartelijk bedankt!

Op 24 oktober 2021 hebben de eerste deelnemers via de post een uitnodiging ontvangen voor deelname aan de SALINE studie. We hebben gemerkt dat de brief vragen oproept over wie de uitnodiging verstuurd heeft en of dit wel volgens de regels is gegaan. Gelukkig kunnen we u wat dat betreft geruststellen. De selectie van de potentiële deelnemers is door de huisarts of apotheker gedaan. U kunt op de brief zien of uw huisarts of uw apotheker u heeft uitgenodigd. Dit betekent dan ook dat de onderzoeksmedewerkers niet weten aan wie de brief is verstuurd en ook niet weten wie niet aan het onderzoek besluit deel te nemen. We hebben ons hierbij aan de geldende privacyregels (AVG) gehouden. Pas als u besluit te willen deelnemen aan de SALINE studie, zal u zelf uw contactgegevens delen met de onderzoekers door het in de brief meegezonden toestemmingsformulier in te vullen. Voor vragen kunt u gerust contact met ons opnemen. Dit kan via de mail saline-studie@gpri.nl of via 050-2110858.